Beddenrace


De beddenrace is onderdeel van de Oranjefeesten, georganiseerd door de Stichting Kermis Langeraar. De race is een wedstrijd en feestelijke optocht tegelijk en staat garant voor wedstrijdspanning en gezelligheid. Starten kan in verschillende categorieën: open kampioenschap, ludiek of jeugd.

Snelheid
Een beddenrace bestaat uit twee personen en een bed, voorzien van drie wielen en een stuurinrichting. De stuurman neemt plaats op het bed en de loper probeert het bed zo snel mogelijk voort te bewegen. Tijdens de race wisselen stuurman en loper elkaar af terwijl het bed in beweging blijft. Zo proberen de deelnemers in ruim 50 hun bed zoveel mogelijk ronden over het parcours te sturen. In Langeraar moeten zij rond Huize Aarhoeve. De atleten weten daarbij soms snelheden van meer dan 30 kilometer per uur te behalen. Alle bedden krijgen een chip, waardoor de tijdwaarneming elektronisch is en de uitslag dus snel bekend is.
In de ludieke categorie doen de deelnemers een gooi naar de titel origineelste bed van de beddenrace. In deze race staat niet de conditie, maar de creativiteit voorop.

Jeugd
De jeugdwedstrijd is voor 13 t/m 16 jarigen. Het dragen van wielerhandschoenen is verplicht. De jeugdwedstrijd duurt een half uur en een ronde. De jeugdige beddenracers moeten wel een trainingsclinic te volgen, waarbij zij leren hoeveel passen ze moeten maken en leren sturen. Zo wisselen ze tijdig en vliegen niet de bocht uit.
In alle categorieën kunnen de deelnemers (geld)prijzen verdienen, beschikbaar gesteld door lokale sponsors. Bij de huldiging nemen de winnaars naast de prijzen ook de felicitaties van de rondemiss in ontvangst.

Trainingsclinic
Wie geen bed heeft, de beddenracecommissie heeft een aantal racebedden ingekocht en stelt deze beschikbaar. Informatie over de trainingsclinic bij Wilfred Akerboom 06-5376 4660 of beddenrace@kermislangeraar.nl.